Resepi Kari Sotong
Kari Sotong adalah salah satu makanan yang paling digemari dan mudah didapatkan di Malaysia. Makanan ini terdiri dari sotong digoreng bersama dengan bahan-bahan lainnya untuk menghasilkan sos yang sedap. Sos yang terdiri dari rempah-rempah seperti kunyit, jintan, ketumbar, halia dan juga cili. Makanan ini sangat menyelerakan dan mudah disediakan.
Resepi Kari Sotong
Untuk menyediakan Kari Sotong, anda memerlukan bahan-bahan seperti sotong, bawang putih, bawang merah, halia, jintan, ketumbar, kunyit, cili, gula, garam, kacang tanah, santan dan juga minyak.
Bahan-bahan ini perlu dikisar atau dihaluskan sehingga menjadi satu. Kemudian, minyak dan bawang ditumiskan hingga naik bau dan bawang layu. Setelah itu, rempah-rempah ditambah dan ditumiskan hingga harum.
Cara Memasak Kari Sotong
Kemudian, masukkan sotong dan kacang tanah dalam tumisan bawang dan rempah-rempah. Kacau sehingga sotong masak. Kemudian, tuang santan dan biarkan selama 5 minit hingga santan mendidih. Akhir sekali, tuangkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan selama 5 minit lagi. Kari sotong siap disajikan.
Cara Menyajikan Kari Sotong
Kari sotong biasanya disajikan bersama nasi putih atau nasi lemak. Selain itu, anda juga boleh menyajikan ia bersama roti canai atau juga roti jala. Kari sotong juga boleh disajikan bersama sayur-sayuran seperti kacang panjang, brokoli dan juga kobis. Ia juga boleh disajikan dengan kerabu atau juga acar-acar.
Kesimpulan
Kari Sotong adalah salah satu makanan yang sangat disukai di Malaysia. Ia mudah disediakan dan juga sangat sedap. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh menyediakan Kari Sotong dengan mudah dan cepat. Ia boleh disajikan bersama nasi putih, roti canai, sayur-sayuran dan juga acar-acar. Anda juga boleh menyediakan kari sotong untuk majlis atau parti.
Kuih Talam Pandan, Talam Pandan sesuai buat berniaga., 11.24 MB, 08:11, 163,919, Che Nom, 2023-02-28T07:00:30.000000Z, 19, Kuih/Kue Talam Pandan (Steamed Coconut Pandan Cake), whattocooktoday.com, 500 x 500, jpg, , 10, kuih-talam-pandan, KAMPION
Komentar
Posting Komentar