Resepi Lala Kam Heong
Lala Kam Heong (九香蝦) adalah salah satu hidangan popular di Malaysia yang menggabungkan bumbu-bumbu pedas dan kuah lada hitam. Ia biasanya disajikan bersama nasi putih ataupun bersama mee hoon (mie kering). Resepi asalnya berasal dari Cina dan ia telah diperkenalkan di Malaysia pada era tahun 70-an. Rasa yang pedas dan kuah yang pekat merupakan ciri utama hidangan ini.
Bahagian Bumbu
Resepi ini menggunakan pelbagai bumbu yang sesuai untuk menghasilkan rasa yang lemak dan pedas. Bahagian bumbu utama yang terdiri daripada cili padi, bawang putih, bawang merah, cencaluk, asam jawa, lada, garam dan kicap. Bumbu-bumbu ini akan dicampurkan bersama-sama dan digoreng dengan sedikit minyak sawit.
Campuran Lala
Selain itu, campuran lala juga penting dalam resepi ini. Ia terdiri daripada lala, bawang besar, bawang merah, bawang putih, kacang polong dan juga bawang daun. Semua bahan ini akan digoreng dengan sedikit minyak kelapa sawit sehingga layu. Kemudian campuran lala ini akan ditambahkan ke dalam bumbu-bumbu yang sudah digoreng tadi.
Penyediaan Lada Hitam
Seterusnya, penyediaan lada hitam juga penting. Ia terdiri daripada lada hitam, asam jawa, garam, gula dan kicap. Semua bahan ini akan dimasak bersama-sama sehingga mendidih. Kemudian kuah lada hitam ini akan dicampurkan dengan bumbu-bumbu dan campuran lala yang sudah digoreng tadi.
Penyediaan Akhir
Kemudian, selepas semua bahan sudah bersedia, semua bahan akan dimasak bersama-sama sehingga kuah lebih pekat. Kemudian, lala kam heong siap untuk disajikan bersama nasi putih atau mee hoon. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kangkung untuk memberi sedikit rasa asid.
Rasa pedas dan kuah pekat yang menyelerakan adalah ciri utama hidangan ini. Ini adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia dan banyak disajikan di restoran Cina di seluruh negara. Jika anda ingin mencuba resepi ini, anda boleh mencuba menyediakannya sendiri di rumah dengan bahan-bahan yang mudah didapati.
Kuih Talam Pandan, Talam Pandan sesuai buat berniaga., 11.24 MB, 08:11, 163,919, Che Nom, 2023-02-28T07:00:30.000000Z, 19, Kuih/Kue Talam Pandan (Steamed Coconut Pandan Cake), whattocooktoday.com, 500 x 500, jpg, , 10, kuih-talam-pandan, KAMPION
Komentar
Posting Komentar